E10 Brandstof

E10 benzine.
Je zult het steeds vaker gaan tegenkomen: E10 brandstof. Oftewel benzine met 10% Bio Ethanol.
Dit zal zelfs oplopen naar 20% Bio Ethanol in 2020 als gevolg van de Europese RED (renewable Energy Directive). Met de richtlijn wil de EU gebruik van fossiele brandstof terugdringen en vandaar menging met bio brandstoffen.

Is Bio Ethanol schadelijk voor je motor?
Veel wat oudere motorfietsen, met carburateurs zijn niet bestand tegen de Bio Brandstof. De weekmakers in keerringen en slangen lossen op wat resulteert in lekkages. Hier heb je met de Euro 95, wat voor slechts 5% met alcohol (Ethanol) vermengd wordt nog weinig en met ongelood 98 nog minder last van.
Dus hoe hoger het percentage Bio Ethanol hoe minder deze brandstof voor oudere niet op E10 ontwikkelde motorfietsen geschikt is.
In het motorblok zullen de onbeschermde aluminium delen, slangen, pompen, keerringen en kleppen welke in contact komen met de E10 benzine uiteindelijk beschadigen wegens de corrosieve werking.

Wat doet Bio brandstof met het verbruik?
Door de lagere energie-inhoud van Ethanol zal het verbruik toenemen. Deze toename zal zo rond de 1,5 procent liggen ten op zichte van Euro 95 en nog iets meer ten aanzien van de ongelood 98.

Is E10 geschikt voor jouw motor?
Als er nadrukkelijk door de fabrikant is aangegeven dat je motor geschikt is voor E10 dan kun je deze volgens de motorfiets fabrikant veilig gebruiken.
Mocht je twijfelen tank dan Euro 95 of nog liever de iets duurdere ongelood 98. Dan weet je zeker dat je motor geen schade oploopt als gevolg van de Bio Brandstof.
Gebruik verder een brandstof conserveringsmiddel zoals StarTron als je weinig rijdt, dit om vervuiling van je carburateurs en veroudering van de brandstof tegen te gaan. Wij zien tegenwoordig steeds vaker motorfietsen bij welke we de carburateurs Ultrasoon moeten reinigen als gevolg van een aantal maanden stilstaan.
Mocht je motor wel geschikt zijn voor E10, zet hem daarmee dan niet langdurig in de stalling. E10 veroudert namelijk nog sneller dan de Euro 95 en ongelood 98.
Mocht je vragen hebben bel ons gerust op 0174-440771 of stuur een mail.