Kleppen stellen motor

Bij de meeste motorfietsmerken moet de klepspeling na het rijden van een bepaald aantal kilometers gecontroleerd en eventueel bijgesteld worden. Wanneer het stellen van de motorkleppen nodig is, is afhankelijk van het merk en het type motor. Ter illustratie zijn er modellen waarbij de klepspeling elke 10.000 km gecontroleerd moet worden, maar er zijn er ook modellen waarbij de klepspeling pas bij 24.000 km of zelfs 40.000 km voor het eerst gecontroleerd hoeft te worden.

Waarom de kleppen van jouw motor stellen?

Klepspeling is simpel gezegd de ruimte tussen de klepbediening, de nokkenas (of tuimelaar) en de klepsteel. Wegens de enorme hitte zetten de kleppen uit en wordt de klepsteel langer. Om deze verlenging te compenseren moet er een kleine ruimte aanwezig zijn tussen de bediening van de klep en de klepsteel. Dit is de klepspeling.

Als de klepspeling te groot is, resulteert dit in het niet volledig benutten van de tijd en afstand welke dat de klep open hoort te gaan. Hierdoor kan de cilinder zich niet maximaal vullen en legen. Dit resulteert doorgaans in vermogensverlies en mogelijk in een tikkend geluid van de motor.

Gevaarlijker is het als de klepspeling te klein is. Dit is niet te horen, maar het gevolg kan zijn dat de klep niet lang genoeg (of helemaal niet) in rustpositie tegen de klepzitting komt. Hierdoor kan de klep zijn hitte niet kwijt en kan hij verbranden. De resulterende motorschade levert vaak een behoorlijke kostenpost op.

Kosten van het bijstellen van motorkleppen

Door de vele verschillen in motormerken en types hanteren wij geen vaste prijs voor het controleren van de klepspeling en het stellen van de kleppen. Voor een indicatie van de kosten kan je vrijblijvend contact opnemen met onze werkplaats. Je kunt ook direct een werkplaatsafspraak inplannen via onze website.

Motorkleppen stellen bij MotorCentrumWest

Moet de klepspeling van jouw motor worden gecontroleerd? Bij MotorCentrumWest kun je terecht met alle bekende merken en typen motoren. Vraag je je af wanneer het bij jouw motor nodig is om de kleppen te laten stellen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn te bereiken via het contactformulier op onze website of telefonisch via het telefoonnummer 0174 – 440 771.