E10 brandstof

E10 brandstof motor | MotorCentrumWest

We krijgen veel vragen over de nieuwe E10 brandstof. Indien er een andere premium brandstof beschikbaar is raden we deze zeker aan. Hieronder een uitleg:

Per 1 oktober 2019 zijn bij alle Nederlandse tankstations de brandstof labels aangepast conform de Europese regelgeving. Zo is de bekende Euro95 vervangen door E10 welke maximaal 10% ethanol (voorheen 5%) bevat.

Is de nieuwe E10 brandstof geschikt voor mijn Yamaha?

  • Ja* voor Yamaha motorfietsen (incl. bromfietsen en ATV) gebouwd na 1990;
  • Ja* voor Yamaha buitenboordmotoren (incl. Waverunners) gebouwd na 2003.

Veroudering van de benzine; de ethanol toevoeging zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat, na een paar maanden is de benzine niet meer bruikbaar.
Vervuiling van het brandstofsysteem; ethanol is een oplosmiddel welke bepaalde materiaal samenstellingen (rubber en kunststoffen) van het brandstofsysteem aan kan tasten, waardoor vervuiling van het brandstofsysteem ontstaat. Deze vervuiling kan verstopping van brandstofpomp, carburateur of injector veroorzaken.
Poreus maken van benzineslang; door de sterke oploswerking van ethanol kunnen benzine slangen poreus en zelf lek raken.
Aantrekken van water; ethanol zal vocht/water aantrekken waardoor de kwaliteit van de benzine minder wordt en kan leiden tot roestvorming.

Om de negatieve bijwerkingen van ethanol te compenseren adviseert Yamaha het gebruik van Yamalube additieven.

Door het gebruik van het Yamalube “Fuel System Cleaner” additief in de zomer zal het brandstofsysteem van jouw Yamaha in topconditie blijven.

Door het gebruik van het Yamalube “Fuel Stabilizer & Conditioner” additief in de winter zal niet alleen het brandstofsysteem van jouw Yamaha in topconditie blijven, het zorgt er ook voor dat de benzine zijn kwaliteit behoudt.

De Yamalube Fuel System Cleaner en Fuel Stablizer & Conditioner zijn beide verkrijgbaar bij ons in de winkel of webshop.